Rochefort 6, 8 en 10

De Cisterciënzers van de Strikte Observantie, zoals de trappisten eigenlijk heten, staan bekend om hun afzondering, hierdoor blijven ook de bieren van Rochefort in zekere mate een mysterie. De levenswijze van de monniken is streng; om 3 uur opstaan, geen vlees eten, alleen praten indien nodig enzovoort. Ongetwijfeld wordt deze levenshouding weerspiegeld in de kwaliteitsproducten die de verschillende gemeenschappen aanbieden, zoals kaas en bier. De trappistenbieren zijn zonder uitzondering brouwsels die bij kenners hoog aangeschreven staan en zijn een van de parels op de kroon van het bier. Gebrouwen volgens oude recepten die van brouwer aan brouwer doorgegeven worden, vormen ze een kwaliteitsgroep, die deels bij de oude, traditionele stijl blijft: zware, donkere bieren, met soms zoete toetsen, maar anderzijds ook ruimte schept voor eigen interpretatie, met blonde bieren van verschillende aard, maar van uitstekende kwaliteit.

Productomschrijving Rochefort 6

ZICHT/KLEUR De kleur heeft een diepe goudkopere kleur met een uitnodigende witte schuimkraag.
GEUR Duidelijk in de geur aanwezig is karamel en toetsen van donkerfruit.
SMAAK Smaak is licht en fruitig. Wanneer je het bier iets langer in de mond houdt dan wordt de smaak zacht en komt de karamel meer naar voren.
AFDRONK Een zoet suikerachtig en sprankelend gevoel in de mond ervaart u bij de nasmaak.
GERECHT Dit trappistenbier is heerlijk in combinatie met Rochefort kazen.

Productomschrijving Rochefort 8

ZICHT/KLEUR Dit bier heeft een mooie roodbruine kleur met een stevig tussen wit en créme kleurige schuimkraag die goed aan de wand van het glas blijft kleven.
GEUR De geur is complex van kruiden, fruitig en zelfs een beetje bitter. Rozijnen geven ronding en een lichte zoetheid aan het bier.
SMAAK De smaak is licht zoet met hinten van kruiden. De alcohol en donkere fruittoetsen zijn mooi in evenwicht. Lichtzoet en een beetje droog.
AFDRONK De afdronk is bitter, complex en lang.
GERECHT Het trappistenbier laat zich prima combineren met pure chocolade of bij een chocolade dessert.

Productomschrijving Rochefort 10

ZICHT/KLEUR De kleur is donkerbruin met grote romige beige schuimkraag.
GEUR De geur is opvallend: zuivel en yoghurt met stukjes perzik. Op de achtergrond ruik je stro of iets dat daar aan doet denken. Ook is er een heerlijke zoetheid waar te nemen die wel iets weg heeft van brownies.
SMAAK Wanneer de geur overeenkomt met de smaak, noemen wij het bier in evenwicht. Dat is dit trappistenbier zeker. Daarnaast heeft het een opvallende zachte en zoete smaak, maar je proeft ook alcohol.
AFDRONK Bij de afdronk komt er een zeer sterke cacaosmaak naar boven die ook wel even aanhoudt.
GERECHT Een heerlijke gerstewijn om bij varkenshaas of een steak te drinken.